Crkva svetog Jerolima

Lokacije u Splitu

U svakom gradu postoje određena duhovna mjesta koja nitko nikada ne zaboravi. Ponekad imate jako puno sreće jer Vam upravo ta posebna mjesta netko pokaže. Marjanske crkve su definitivno jedno od tih mjesta u Splitu.

 

Osim prirodnih ljepota Park šume Marjan, s pogledom na Jadransko more s njegove tri strane i grada Splita s druge, ovdje se mogu naći i brojne crkvice sagrađene u različitim vremenima, od 9. do 14. stoljeća. Samoća i tajanstvenost ovih lokacija, skrivenih u borovoj šumi Marjana, naprosto privlače brojne posjetitelje i pružaju osjećaj duhovnosti i neopisive romantike.

 

Prva crkva koju vidite na južnoj strani šetnice je crkva Svetog Nikole podignuta u 13. stoljeću, a nalazi se iznad prepoznatljive splitske Vidilice, zatim crkva Gospe od Betlehema iz 14. stoljeća te konačno crkva sv. Jere iz 15. Stoljeća smještena na samoj litici s renesansnim pustinjačkim špiljama.

 

Dvorište svetog Jeronima, prekrasno mjesto skriveno pod borovom šumom pruža zadivljujući pogled na Jadransko more i osjećaj mira i lakoće uma daleko od užurbanog Splita. Ovo je mjesto savršeno za intimnu ceremoniju do 70 osoba, smboličnu ili civilnu. Potrebna je posebna dozvola župe i parka Marjan za okupljanje na ovoj lokaciji.

 

Vjerski obred vjenčanja moguć je na sve tri lokacije uz posebno dopuštenje Župe kojoj pripadaju. Ove crkvice pružaju osjećaj skromnosti, jednostavnosti i tišine savršen za intimnu ceremoniju vjenčanja u srcu očuvane prirode i unutar povijesnog ambijenta minulog vremena.